Szczeble kariery hotelarskiej
Lubisz pracę z ludźmi, interesują cię nowinki techniczne i znasz kilka języków obcych? Praca w hotelu jest dla ciebie. Mile widziane jest też wykształcenie kierunkowe – turystyczne i hotelarskie, a także odbyte praktyki zagraniczne. Najczęściej karierę rozpoczyna się od podawania do stołu. Do tego jest wymagana książeczka do celów sanitarno – epidemiologicznych. Praca ta pozwala na kontakt z klientem oraz na zwiększenie swej wiedzy z zakresu hotelarstwa i gastronomii. Wszak każdy lokal specjalizuje się w serwowaniu różnych potraw. Dobry kelner może awansować i zostać recepcjonistą. Tutaj interakcje z gośćmi są częstsze. Od pracownika recepcji wymaga się kultury osobistej, komunikatywnej znajomości języka angielskiego, a także obsługi programów, których celem jest rezerwacja pobytów gości. Osoba pracująca na takim stanowisku powinna wyglądać schludnie oraz często się uśmiechać. Recepcjonista to przecież wizytówka hotelu. Jednakże, po kilku latach pracy na tym stanowisku, wiele osób myśli o rezygnacji lub awansie. Szczęściem jest ta druga opcja. Można np. wylądować w dziale marketingu lub sprzedaży. Jednakże, ważną rolę odgrywa tutaj tez wyższe wykształcenie. Jeśli, dodatkowo, posiadamy zdolności przywódcze, możemy liczyć na ciekawą, ale też odpowiedzialną i pełną wyzwań pracę kierownika działu. Ważną misją hotelarzy jest też organizacja spotkań biznesowych, konferencji i tzw. eventów, na których pojawiają się znane osobistości. Wcześniej należy się dobrze do nich przygotować, tak, aby gość – VIP czuł się u nas jak najlepiej.